Whatsapp atau Telegram? Berikut adalah 11 perbezaan di antara dua applikasi yang hebat ini

Whatsapp atau Telegram? Berikut adalah 11 perbezaan di antara dua applikasi yang hebat ini

Personally lagi suka guna Telegram dari Whatsapp. Cuma tengah tunggu je bila orang nak sedar yang Telegram lagi bagus dari Whatsapp.

Since ada yang request untuk thread kelebihan Telegram, boleh je nak buatkan. But this is from my personal preference. Kalau ada lebih arif, yang nak tambah pun, dipersilakan.

.

Whatsapp tiap minggu, tiap hari kena back up. Aku memang jenis tak rajin nak back up semua benda ni. Sebab kena guna wifi, leceh. Kalau Telegram dia akan simpan semua chat, media, tanpa perlu back up. Selagi kau tak delete, selagi tu la dia kat situ. Walaupun uninstall.

Whatsapp group limit 256 orang sahaja. Tu pun kalau chat masuk MasyaAllah, boleh jem jugak lah hp walaupun kau pakai iPhone. Tapi Telegram boleh masuk 100,000 orang dalam 1 group. No la

Cepat, dan lebih smooth. Aku sendiri rasa menaip kat Whatsapp dan Telegram memang ada beza. Aku ni bukan IT geeks tapi sebagai manusia biasa aku dapat rasa yang Telegram ni lebih pantas kalau nak dibandingkan dari Whatsapp. Tak reti nak elaborate, tapi try la bezakan sendiri.

.

.

.

Boleh search channel dalam Telegram mengikut minat. Contoh kalau minat Korean drama, ada banyak k-drama dalam telegram. Nak tengok movie online pun ada. Klik je and terus boleh join. Tapi hanya apply untuk “Public Channel” sahaja. Yang private channel boleh join ikut link.

Benda ni tak pelik pun sebab Wechat pun ada benda ni. Tapi kalau tak mau orang tahu number, bagi je username. Lepas tu dalam group cuma ada username kau je. Tak tunjuk number macam kat Whatsapp. Username boleh je letak nama merepek. Ikut suka dan boleh tukar tukar.

.

Ni paling best. Ada touch ID. Satu benda yang aku minta sangat supaya Whatsapp wujudkan adalah touch ID. Tapi malangnya Telegram dah wujudkan dulu

.

Ala macam wechat je kan. Tapi paling best, kita boleh buat stickers kita sendiri kat @stickerbot. Cara macam gambar kedua. Ikut la nak buat sticker muka sendiri ke

.

Appearance boleh tukar ke nightmode. Dari dulu aku tunggu, Whatsapp memang tak nak ke buat option untuk orang yang sakit mata tengok benda terang macam aku ni. Tapi nasib baik telegram ada

Ok yang ni, aku pakai iPhone so tak tahu ada kelebihan ni jugak. Untuk hp yang dual sim boleh switch account dalam satu apps. Tak payah nk pening guna dua hp untuk dua account.

.

Bila masuk group/channel baru, semua data atau segala benda yang dorang kutuk sebelum kita masuk group kita boleh baca. Lepas tu ada ‘pinned message’. So tak ketinggalan walau satu pun. Tak macam whatsapp (gambar kedua) masuk group baru hambar je. Haha

Cara ni sesuai digunakan oleh student yang nak hide last seen kat lecturer atau lelaki lelaki keparat kat luar sana tu. Girls, sentiasa pantau telegram suami/boyfriend anda

Senang cerita, Telegram memang 100% lebih pantas, efficient, dari mana mana medium chat networking yang ada buat masa sekarang ni. Semestinya setiap benda tu ada kelemahannya. Kalau ada lagi yang best pasal Telegram ni boleh tambah.

Sumber : Memento Mori

Sumber :OhMyMedia

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password