(Video) “Walaupun Makanan Sedikit, Dia Masih Fikirkan Kawan Yang Lain,” Kisah Uncle Raj Sentuh Hati Netizen

 

30 Dis – Gelandangan adalah satu komuniti kecil yang kurang bernasib baik yang juga hidup dalam kalangan kita. Bukan mereka meminta untuk jadi sedemikian rupa. Mungkin kerana sedikit kesilapan di masa lampau mereka membuatkan mereka tersasar sehingga ke hari ini.

Semua orang mempunyai pendapat tersendiri tentang kumpulan gelandangan ini dan bagi penulis pula tiada bezanya antara mereka dan kita. Mereka pernah buat silap, kita juga pernah melakukan kesilapan. Cuma, bagaimana cara mengatasi masalah tersebut yang menyebabkan mereka terpaksa bertilamkan kaki lima dan berbantalkan lengan.

Setiap perjalanan kehidupan ada cabaran dan dugaannya tersendiri. Bukan mudah hidup sebagai gelandangan apabila terpaksa menebalkan muka demi mengalas perut yang kosong, terpaksa meminta demi meneruskan kelangsungan hidup.

Seorang pengguna Facebook yang bernama Mohd Danial Abdullah telah memuat naik video dan beberapa keping gambar berhadapan dengan dua orang gelandangan di ibu kota, Kuala Lumpur.

Beliau yang bekerja di sebuah kedai yang sering menjadi sasaran kaki botol, kaki peras ugut dan juga gelandangan.

Namun, satu kejadian telah berlaku di kedai beliau selepas ada seorang gelandangan masuk ke kedainya dan meminta tolong untuk menghubungi ambulans kerana rakannya sedang terlantar sakit.

Pada mulanya, Danial enggan membantu sehingga ada perempuan cina memberikan bantuan kepada gelandangan tersebut. Kejadian itu seakan menyentak hati Danial dan memohon maaf kepada gelandangan tersebut yang dikenali sebagai Uncle Raj.

Jom ikuti kisah yang menyentuh hati dan membuka minda kita terhadap gelandangan ini. Semoga menjadi pengajaran buat kita semua sebagai hamba yang Maha Esa.

Assalamualaikum. Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani.Syukur, harini saya dapat satu pengajaran yang amat berharga daripada seseorang tak pernah saya duga.

Saya berkerja di Jalan Tiong Nam berhampiran dengan Chow Kit Road. Di sini memang terkenal dengan kaki botol , kaki pow & homeless. Hari-hari saya digangu oleh mereka dengan memasuki kedai saya meminta wang dan rokok , dengan bau alcohol yang kuat dan cara yang sangat kasar.


Nak dijadikan cerita, semasa sibuk membuat kerja tadi, ada seorang uncle dan sahabatnya cuba utk masuk ke kedai saya. Tanpa ada usul periksa saya menghalau dia keluar dari kedai. Kebetulan pulak mood saya harini tak berapa nak elok. Dia cakap ada satu permintaan saja iaitu call Ambulance kerana kawan dia tu muntah darah akibat terlalu banyak minum arak. Saya halau dia keluar juga.

Dia kemudian menangis meminta tolong untuk call ambulance untuk kawan dia. Ada seorang perempuan cina datang membantu dengan menghubungi ambulance.


Apabila saya sedar yang dia memang betul2 dalam kesusahan, saya keluar untuk meminta maaf kerana saya ‘judge the book by its cover’. Dia juga meminta maaf kerana dengan semberono masuk kedai saya. SIAPA DIA NI??Uncle ni namanya Raj , seorang yang sangat educated . Seorang bekas pemuzik. Namun dia mendakwa ‘Digital download’ memusnahkan kerjayanya. Uncle Raj dah 5 tahun hidup sebagai gelandangan, Isteri dan anak2 dia dah lama tinggalkan dia.


Oleh kerana tekanan hidup setelah ditinggalkan, Uncle Raj mula meminum arak. Mak dia hidup lagi dan masih di Melaka, setiap kali contact dgn mak dia, katanya kehidupan dia di sini baik2 saja. 


Lepas tu datang lagi seorang indonesian dan bagi makanan kat dia. Lepas hisap rokok sebatang dia terpaksa mintak diri sebab nak balik tempat dia untuk membahagi makanan yg dia baru dapat. MasyaAllah.


Pengajaran yang saya dapat disini, hidup saya walaupun susah, walaupun tak begitu senang. Saya sedar, ada lagi yang lebih susah dari saya. Saya takboleh bongkak dengan apa yang saya ada. Mercedes, BMW, Mini Cooper serta kereta2 mewah yang lain. Bila mati nanti, keranda jugak kenderaan saya. Dan, yang paling saya terkesan, walaupun hidup Uncle Raj hanya dengan membawa satu tote bag , dia masih fikirkan untuk mengagihkan sebungkus makanan yang dia dapat tadi. Apakah aku yang serba cukup ini sanggup menghalau seseorang keluar dari kedai hanya kerana dia seorang homeless?

Apakah KITA yang bergaji 10k 20k 30k mampu utk membantu seseorg yang didalam kesempitan? Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.

Assalamualaikum.


Sumber: Mohd Danial Abdullah

Sumber : SiakapKeli

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password