Tekak Rasa Gatal Dan Sakit, 5 Petua Buatkan Tekak Lebih Lega Selain Makan Ubat..

Tekak Rasa Gatal Dan Sakit, 5 Petua Buatkan Tekak Lebih Lega Selain Makan Ubat..

 

Related image

Sakit tekak yang disusuli dengan batuk berpanjangan buat kita rasa perit. Lebih-lebih lagi ditambah dengan suhu tubuh yang tinggi dan cuaca pula semakin panas berbahang. Keadaan ini buat kita rasa cukup tak selesa.

Sakit tekak kebiasaannya disebabkan oleh jangkitan kuman atau jangkitan virus. Bakteria Beta-Hemolytic Streptococci atau singkatkannya GABHS adalah antara punca sakit tekak yang sering berlaku pada kita.

Selain ubat yang dibekalkan oleh doktor, sebenarnya anda boleh juga redakan serangan bakteria ini dengan beberapa petua semulajadi yang membantu meredakan. Rasa sedikit lega dari biasa. Jom cuba.

Air Asam Jawa

Ambil segenggam asam jawa dan bancuh dengan air. Biarkan dalam suhu bilik semalaman dan keesokkan paginya barulah diminum airnya. Rasa airnya yang sejuk ini buat tekak lebih lega dan makin pulih. Jom amalkan.

Air Garam

Ia bertindak meredakan bengkak di kawasan ini. Malah garam juga membantu mengeluarkan kahak-kahak yang tersangkut.

Bawang Putih

Makan bawang putih dan gigit isinya. Jika rasa tak mampu makan mentah, anda boleh membakar sekejap dan terus dimakan. Pastikan digigit supaya mengeluarkan allicinnya yang sangat baik untuk sakit tekak.

Madu

Madu juga antara penawar terbaik bagi mengatasi masalah sakit tekak ini. Anti radang dan antibakteria yang dimilikinya buat kawasan yang bengkak makindipulihkan. Bancuh madu dengan air suam atau panas dan amalkan setiap pagi. Selain baik untuk badan, sakit tekak pun hilang.

Lemon

Selain madu, lemon juga mengandungi nutrien semujadi yang bersifat antiradang dan antibakteria. Bahan utama lemon iaitu vitamin C juga dapat menguatkansistem pertahanan tubuh bagi melawan penyakit. Minum segelas lemon panas dengan madu dan secubit garam. Amalkan dua kali sehari dan sakit tekak pastilebih reda.

Sumber : PenMerah

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password