Sejarah Hitam YB Khairy Jamaluddin Yang Ramai Tidak Tahu

Sejarah Hitam YB Khairy Jamaluddin Yang Ramai Tidak Tahu

Tidak ramai yang tahu mengenai sisi gelap YB Khairy Jamaluddin yang pernah terlibat dengan rasuah dan politik wang. Di sini, kami kongsikan kepada anda semua beberapa isu yang pernah timbul dalam dunia politik YB KJ.

1. Selepas kekalahan teruk BN dlm PRU12 pd 2008, berlaku desakan besar2an supaya Pak Lah meletak jawatan. DS Najib Razak dilihat jelas sbg pengganti Pak Lah kerana beliau memegang jawatan Timb. PM ketika itu.

Khairy Jamaluddin Rasuah dan Politik Wang

2. Proses peletakan jawatan Pak Lah dijangka selepas Pemilihan UMNO yg dijadualkan pada Mac 2009. Pemilihan ini merupakan acara penting di M’sia kerana pemenang jawatan Timbalan Presiden UMNO akan secara automatiknya menjadi Timb. Perdana Menteri bagi menggantikan DS Najib Razak.

3. Khairy Jamaluddin ( KJ ) sejak awal telah ketinggalan di belakang Dato Mukhriz Mahathir dan DS Khir Toyo utk pencalonan jawatan Ketua Pemuda UMNO. Mukhriz telah mendahului pencalonan awal UMNO dengan 74 pencalonan diikuti 62 pencalonan oleh Khir Toyo dan 52 pencalonan kpd KJ

Khairy Jamaluddin Rasuah dan Politik Wang

4. Proses pemilihan UMNO dahulu sedikit berbeza. Calon yg ingin bertanding jawatan Ketua Pemuda harus mempunyai sokongan sekurang2nya 20% bahagian UMNO di M’sia iaitu bersamaan dengan 38 bahagian sebelum layak bertanding. Mukhriz merupakan calon pertama yang layak pd Oktober 2008

5. Meskipun Mukhriz memperoleh 39% sokongan bahagian berbanding Khir Toyo ( 32% ) dan KJ ( 27% ) . Ia tidak menjanjikan kemenangan buat Mukhriz pada Pemilihan UMNO pada Mac 2009 yang akan diundi oleh empat perwakilan dari setiap satu bahagian UMNO.

UMNO punyai 191 bahagian

Khairy Jamaluddin Rasuah dan Politik Wang

6. Mengikut perkiraan awal berdasarkan jumlah pencalonan yang diterima oleh setiap calon, Mukhriz dijangkan akan memenangi jawatan tersebut dengan 296 undi manakala Khir Toyo akan mendapat 248 undi. KJ pula dijangka mendapat 208 undi. Namun situasi itu tidak berlaku!

Khairy Jamaluddin Rasuah dan Politik Wang

7. Fast forward kepada 17 Mac 2009 iaitu seminggu sebelum Pemilihan UMNO 2009, KJ telah didapati BERSALAH oleh Lembaga Disiplin UMNO kerana terlibat dalam rasuah dan politik wang. Beliau diberi amaran tetapi masih dibenarkan bertanding jawatan Ketua Pemuda.

Khairy Jamaluddin Rasuah dan Politik Wang

8. Keputusan membenarkan KJ bertanding telah membangkitkan kemarahan ramai. Ini kerana TS Ali Rustam yg didapati bersalah politik wang utk jawatan Timb. Presiden UMNO tidak layak bertanding ttp KJ yg turut b’salah dibenarkan bertanding. Hal ini menimbulkan rasa sangsi perwakilan.

Khairy Jamaluddin Rasuah dan Politik Wang

9. Ramai pihak menyatakan bahawa KJ masih dibenarkan bertanding walaupun bersalah kerana KJ merupakan menantu Pak Lah. Oleh itu, demi meneruskan kelangsungan politik beliau, KJ harus dinaikkan sebagai Ketua Pemuda UMNO untuk melayakkan beliau utk menjadi ‘future Prime Minister’

Khairy Jamaluddin Rasuah dan Politik Wang

10. Tiba hari pengundian iaitu pada 25 Mac 2009, KJ telah diangkat sebagai Ketua Pemuda UMNO yang baru menggantikan DS Hishamuddin dengan 304 undi. Beliau menewaskan DS Khir Toyo ( 254 undi ) dan Mukhriz Mahathir yang hanya memperoleh 232 undi dari perwakilan.

Khairy Jamaluddin Rasuah dan Politik Wang

11. Ini bermaksud terdapat ‘swing’ undi2 yg sepatutnya pergi kpd DS Mukhriz kepada KJ. Mukhriz hilang 64 undi manakala KJ telah menambah 96 undi pd hari pengundian. Peningkatan mendadak sebanyak 46% sokongan dr perwakilan Pemuda UMNO bahagian berbanding sewaktu pencalonan

12. Ketika keputusan jawatan Ketua Pemuda UMNO diumumkan, dikhabarkan bahawa penyokong-penyokong Dato’ Seri Mukhriz melaungkan kata-kata kurang enak seperti “ KJ rasuah dan KJ penipu “ kerana mereka berpendapat bahawa beliau menang kerana mengamalkan politik wang

Khairy Jamaluddin Rasuah dan Politik Wang

13. Bermula dari situlah karier politik KJ menjadi semakin rancak walaupun tidak diangkat terus menjadi Menteri. Mukhriz pula terus diberi peluang oleh DS Najib untuk menjadi Timbalan Menteri Perdagangan Luar dan Industri. KJ hanya dilantik menjadi Menteri selepas PRU13.

Khairy Jamaluddin Rasuah dan Politik Wang

14. Rahsia rasuah & politik wang YB KJ ini tidak diketahui oleh kebanyakkan belia-belia di M’sia kini. Mungkin mereka masih muda lagi ketika itu dan tidak mengerti lagi mengenai barah politik wang di dalam pergerakan UMNO sehingga belasan ahli UMNO didapati bersalah dlm isu ini.

Video KJ Rasuah

Sumber: BERNAMA/Utusan Malaysia/MalaysiaKini/@TheDukeofKL

 

Sumber :BlogMazeer

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password