Sebelah Kanan Adalah Otak Kanak-Kanak Kurang Kasih Sayang Dan Sentuhan Ibu Bapa

 

Anak-anak sememangnya memerlukan perhatian sepenuhnya dari ibu bapa. Mereka akan melakukan pelbagai cara untuk mendapatkan perhatian daripada ibu bapa mereka. Mungkin sesetengah ibu bapa terlalu sibuk sehingga kurang memberi perhatian kepada anak-anak.

Anak-anak memerlukan perhatian, belaian dan kasih sayang yang secukupnya. Kekurangan perhatian dan kasih sayang ini mampu membuat mereka tidak mampu membesar dengan sihat.

Berdasarkan perkongsian Taufiq Razif, terdapat perbezaan tumbesaran otak kanak-kanak yang mendapat perhatian berbanding dengan kurang mendapat perhatian.

Dasyatnya Kesan Pada Otak Jika Anak Selalu Diabaikan!


Sebelah kanan tu adalah otak kanak-kanak yang kurang kasih sayang, kurang sentuhan, kurang ransangan dan kurang perhatian.


Otak anak yang diabaikan ni mengalami gangguan teruk pada perkembangan cortex dan ukuran otaknya lebih kecil daripada otak kanak-kanak yang lain!


Nak anak bijak dan sihat otaknya?


Balik rumah nanti terus :

  • Peluk anak
  • Bisikkan perkataan ayah sayang adik / ibu sayang adik
  • Gosok ubun-ubun anak
  • Tinggalkan handphone di bilik lain atau di kereta
  • Tutup TV dan banyakkan bermain bersama
  • Banyakkan ciuman, pelukan dan sentuhan sayang
  • Banyakkan eye-contact, bukan screen-contact
  • selalu bisikkan pujian kebanggaan kita pada perangai baik mereka

Terus praktik benda ni semua pada anak masing-masing ye. Jangan sampai otak anak kita teraniaya hanya kerana kita lebih fokus pada gajet dan dunia kita sahaja!

Sila ke Telegram Channel ⏩ t.me/NotaTaufiqRazif saya supaya tak terlepas ilmu parenting yang lebih penting ye.

Memetik laporan Ahli neurologi, profesor Allan Schore dari UCLA menegaskan perkembangan sel otak berkait rapat dengan kesan interaksi diantara penjaga (ibu bapa).

Tidak perlu dijelaskan lagi bahawa interaksi yang positif akan menggalakkan perkembangan otak yang lebih responsif dan sihat.

Kekangan pertumbuhan otak yang disebabkan oleh pengabaian dan pelbagai jenis penderaan bergantung kepada beberapa perkara.

Lebih teruk penderaan dan pengabaian tersebut, maka lebih teruklah kerosakan pada otak.

80 peratus sel otak dibentuk dua tahun pertama selepas dilahirkan. Jika pertumbuhan tersebut diganggu, maka kerosakannya akan menjadi kekal.

Sumber – Taufiq Razif, The Telegraph

Sumber : SiakapKeli

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password