PPIM CADANG WUJUD LAMAN SESAWANG – SINAR HARIAN – 17/10/17

Sinar ( 17.10.17 ) Dr. Maamor

 

AMPANG — Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menyarankan kementerian berkaitan harus mewujudkan laman sesawang untuk memudahkan orang ramai menyalurkan aduan berkaitan penipuan melalui panggilan telefon.

Setiausaha Agung PPIM, Datuk Dr. Maamor Osman berkata, pihak yang bertanggungjawab mengendalikan laman sesawang itu boleh memberi respons berkaitan perkembangan laporan aduan tersebut.

“Hasil dan tindakan yang diambil harus dimaklumkan kepada umum atau pengadu,” katanya.

Ma’amor berkata, pihak berkuasa harus mengambil tindakan tegas terhadap scammer atau penipu ini. “Harta benda penjenayah ini harus disita malah perlu dikenakan tindakan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (AMLA) dan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012(SOSMA)” katanya.

Beliau berkata, masyarakat harus sentiasa berwaspada dengan taktik licik sindiket penipuan ini. “Sindiket ini sentiasa akan cuba memperdayakan mangsa dengan tawaran yang tidak munasabah serta tidak masuk akal seperti mangsa memenangi hadiah, selain mengugut mangsa yang mempunyai hutang bank yang bank atau sebagainya” katanya.

Beliau berkata, mangsa seharusnya jangan memberi respons kepada sindiket berkenaan.

“Mangsa hanya perlu mengambil maklumat peribadi si pemanggil untuk siasatan lanjut, kemudian menyemak semula dengan agensi berkaitan, sama ada panggilan yang diterima itu sahih atau tidak” katanya.

Katanya, mangsa juga dinasihatkan untuk segera membuat laporan dan aduan kepada polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

PPIM CADANG WUJUD LAMAN SESAWANG – SINAR HARIAN – 17/10/17 was last modified: October 17th, 2017 by HafiziSumber : PPIM

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password