Pernah Digelar Filem Paling Seram Dalam Sejarah, 7 Sebab Peminat Filem Genre Seram Wajib Tonton The Exorcist Siri 2

Peminat filem seram sudah tentu sedia maklum tentang akan filem seram klasik The Exorcist (1973) telah diarahkan oleh pengarah William Friedkin yang telah berjaya membuat penontonnya merasai ketakutan yang dibawanya.

The Exorcist menceritakan kisah seorang kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun telah dirasuk syaitan dan ibunya berusaha menyembuhkan si anak melalui proses exorcism yang telah dilakukan oleh dua orang paderi dengan cara yang berbeza.

Tapi itu bukan penamatnya, selepas semuanya selesai, mereka diganggu dan perlu berdepan dengan satu pasukan baru dan jahat di sebuah pulau terpencil di Seattle.

1. Siri kedua ini dikatakan menjanjikan kejutan dan babak-babak lebih seram berbanding siri pertamanya dengan siri penangkapan hantu yang lebih kuat dan berkuasa.

Dikatakan pada siri ini akan membawa perasaan tertanya-tanya dan mendebarkan selama dua jam di KIX HD. Jika musim lalu cerita ini memfokuskan tentang perjalanan Tomas Ortege serta Marcus Keane yang berjuang melawan iblis di merata tempat. Tapi pada kali ini akan lebih tertumpu pada keluarga Rance. 

Penampilan Cho sebagai Andrew Kim yang merupakan bekas ahli psikologi yang menguruskan rumah asuhan, manakala Hildebrand yang memainkan peranan sebagai Verity yang merupakan anak asuhan Kim. Hubungan antara Kim dan Verity ini merupakan tonggak utama dalam siri kedua ini.

2. Siri kedua EXORCIST membawa kembali watak Paderi Tomas Ortega (Alfonso Herrera) dan penampilan Marcus Keane (Ben Daniels) untuk memburu kejahatan selepas peristiwa-peristiwa di Chicago.

Apa yang menjadikan drama bersiri musim kedua ini lebih menarik adalah apabila dua episod pertama drama ini adalah sambungan daripada musim satu iaitu Tomas dan Marcus menyambung misi mereka untuk melindungi Amerika (dan dunia) dari pemberontakan jahat bahagian epik. Ia adalah pengaturcaraan genre yang menarik dan salah satu acara seram yang terbaik dalam landskap televisyen yang mengejutkan dengan pertunjukan seram

3. Kalau rasa filem seram di luar sana menakutkan, bayangkan siri EXORCIST ini adalah adaptasi dari filem paling seram pernah dihasilkan sebelum ini, memang terbaik jalan cerita dia.

Sedutan Filem The Exorcist tahun 1973

Drama bersiri ini adalah seperti sifat grafik yang dianggap “membosankan” oleh Roger Ebert kerana drama ini tidak mendapat rating X. Kebanyakan pengulas menyifatkan drama ini terdapat unsur keganasan yang sudah pasti menyebabkannya menjadi filem rating R yang tertinggi sepanjang masa.

4. Ramai yang percaya bahawa drama sebenar adalah sumpahan dan yang dimainkan melalui projektor hanyalah jemputan untuk pemilikan setan. 

Namun sejauh mana kepercayaan dan kebenaran itu akan terbukti dalam drama bersiri musim kedua yang sememangnya lebih mencabar dan menarik berbanding musim pertama.

5. Buat peminat filem seram, satu pertunjukan mengenai pemilikan roh jahat yang dihasilkan dalam abad ke-21 akan menyampaikan secara terus mengenai keseraman, ketakutan dan perasaan ngeri tanpa berhenti. Ia seumpama anda dibawa menaiki roller coaster dengan meletakan anda melalui ruang-ruang emosi yang membiarkan ketegangan tanpa reda serta gambaran mimpi buruk yang menyeramkan.

6. Satu lagi perincian yang menjadikan The Exorcist sebagai siri menarik ialah struktur naratif yang tidak konvensional. Ini kerana setiap musim akan memberi tumpuan kepada cerita baru, dengan watak-watak baru, seperti Bapa Tomas dan Bapa Marcus bertindak sebagai wira yang menyambung segala-galanya.

7. Jika anda seorang peminat seram dan anda tidak menonton, anda amatlah rugi kerana babak-babak yang ditayangkan sememangnya memenuhi keperluan dan cita rasa peminat seram yang sebenar.

Jadi apa tunggu lagi, nantikan kemunculan drama bersiri ini di KIX HD bermula jam 11 malam pada 2 Disember ini.Sumber : SiakapKeli

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password