“Kini, Nama Saya Bukan Lagi ‘Kentut’.”Selepas 30 Tahun, Akhirnya Mahkamah Meluluskan Lelaki Pertukaran Nama Lelaki Ini..

"Kini, Nama Saya Bukan Lagi 'Kentut'."Selepas 30 Tahun, Akhirnya Mahkamah Meluluskan Lelaki Pertukaran Nama Lelaki Ini..

Mahkamah Tangerang, Indonesia telah meluluskan permintaan seorang bapa untuk secara rasmi mengubah namanya daripada Kentut ke Ihsan Hadi berikutan aduan yang diterima oleh anaknya kerana telah kerap diejek oleh rakan-rakan disekolah dengan nama bapanya, Kentut.

Hakim Elly Istianawati, telah mengetuai kes tersebut membaca keputusan pada pagi Isnin lalu dan Ihsan menjawab pengumuman itu dengan sujud syukur beberapa kali di dalam ruang sidang.

“Alhamdulillah (terima kasih Tuhan), mahkamah telah memperkenankan permintaan saya, saya sangat gembira, saya akan berasa lebih yakin dan anak saya tidak akan berasa malu lagi kerana bapanya sekarang mempunyai nama yang baik,” kata penjual mi berusia 30 tahun itu.

Ihsan berkata, anak lelakinya sering enggan pergi sekolah kerana rakan-rakannya sering mengejek nama bapanya.

Ihsan terus mengatakan bahawa ibu bapanya – tanpa sebab yang jelas – memutuskan untuk menamakannya Kentut ketika dia dilahirkan di Surakarta, Jawa Tengah pada tahun 1988.

Beliau berkata beliau ingin mengubah namanya sejak dia masih kecil, tetapi tiada seorang pun di kampungnya mengetahui prosedur undang-undang. “Jadi saya terpaksa hidup dengan nama itu selama bertahun-tahun,” kata Ihsan sebelum ini.

Image result for kentut tukar nama

Ihsan, yang tinggal di Tangerang selama 10 tahun bersama isteri dan tiga anaknya, memfailkan permohonan itu di Mahkamah Daerah Tangerang pada hari Isnin.

Sumber : PenMerah

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password