Kaki Dan Tangan Kanak-Kanak Ini Terpaksa Dipotong Ketika Berusia 6 Bulan Diserang Penyakit ‘Meningitis’, Doktor Menjangkakan 12 Bulan Untuk Hidup, Tetapi Selepas 12 Tahun, Siapa Sangka, Dia Menjadi Insan Yang Hebat Dan Memberi Inspirasi Kepada Semua!..

Kaki Dan Tangan Kanak-Kanak Ini Terpaksa Dipotong Ketika Berusia 6 Bulan Diserang Penyakit ‘Meningitis’, Doktor Menjangkakan 12 Bulan Untuk Hidup, Tetapi Selepas 12 Tahun, Siapa Sangka, Dia Menjadi Insan Yang Hebat Dan Memberi Inspirasi Kepada Semua!..

Walau mengalami kecacatan tanpa kaki dan tangan tidak menghalang seorang budak lelaki berusia 12 tahun di Texas mahir dan seni membuat model mini papan selaju menggunakan mulutnya.

Building model skateboards: 12-year-old Memphis Lafferty enjoys crafting miniature skateboards despite having no limbs 

Memphis Lafferty dari Flower Mound, Texas, diserang meningitis ketika berusia enam bulan dan dikejarkan ke hospital dengan doktor menjangka dia mempunyai masa 12 bulan untuk hidup.Namun, dia terselamat namun kedua-dua kaki dan kedua-dua tangannya sudah mula menjadi hitam dan bengkak menyebabkan terpaksa dipotong.

Ibunya, Chris Lafferty, 46, berkata sejak 10 tahu lalu, Memphis mempamerkan kemampuan luar biasa walaupun cacat termasuk berenang, meluncur salji, jiu jitsu dan semestinya membina model mini papan selaju.

Image may contain: 1 person
 Wants to inspire: Memphis said he's glad he's glad he's an amputee so he can move others

“Ramai kagum dengan kebolehan saya membuat model itu tanpa tangan. Saya menggunakan mulut dan baki lengan yang masih ada.“Saya mahu mereka tahu saya juga seperti orang lain. Saya akan mencuba,” kata Memphis.

Menurut bapanya, Chris, membuat model mini itu sebenarnya sukar kerana ia hanya sebesar jari.

“Saya sendiri tak boleh membuatnya,” katanya.

Menurutnya, Memphis suka papan selaju dan satu hari meminta kebenaran untuk membina model mini papan itu.

Image may contain: 14 people, people smiling, people standing

“Saya kata tak boleh kerana saya tak dapat membantunya nanti namun dia berkeras lalu saya belikan peralatan yang diperlukan.

Image may contain: 2 people

“Dia gunakan mulut untuk mencantum komponen, guna mulut untuk memegang pemutar skru kecil.

 Inspirational amputee: Memphis has pushed the boundaries by taking up different hobbies such as swimming, skiing and building model skateboards
Skills: The Texas teen has worked out the perfect way to craft the tiny skateboardsSkills: The Texas teen has worked out the perfect way to craft the tiny skateboards

“Saya amat terperanjat dan bangga,” kata Chris.Memphis yang bergerak menggunakan kerusi roda berkata, dia tidak sedih menjadi cacat begitu kerana mampu memberi inspirasi kepada orang lain. – Daily Mail

VIDEO:Sumber : PenMerah

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password