Ikan paus, fakta-fakta menarik mengenainya


PERNAHKAH anda melihat ikan paus? Terdapat beberapa fakta menarik mengenai ikan paus yang perlu diketahui.

Walaupun masih hidup di lautan, paus sebenarnya bukanlah tergolong dalam keluarga ikan. Paus dikategorikan dalam golongan keluarga mamalia.

Sebagaimana haiwan mamalia yang lain, paus mempunyai ciri-ciri berikut:

i) bernafas melalui paru-paru
ii) mempunyai bulu (kurang berbanding haiwan darat, hampir tiada bagi paus dewasa)
iii) berdarah panas
IV) mempunyai organ penyusun dan menyusukan anak
V) mempunyai empat ruang jantung

ikan-paus

Paus purba berevolusi pada pertengahan tempoh Eocene, kira-kira 50 juta tahun dahulu. Salah satu paus terawal yang pupus adalah Basilosaurus yang mempunyai kepala kecil bermuncung, menonjol dan bergigi.

Basilosaurus berukuran 25 meter panjang.

Tinggalan fosil menunjukkan paus berasal daripada haiwan daratan berkuku, kemungkinannya dari haiwan seperti Mesonichyd (haiwan seperti serigala yang tinggal di persisiran pantai) yang beransur-ansur kembali tinggal di laut kira-kira 50 juta tahun dahulu.

Satu lagi kemungkinan haiwan lain yang berubah menjadi paus adalah Ambulocetus, mamalia bersaiz anjing laut, sepanjang 3 meter seberat 650 paun.

Pada masa kini terdapat dua jenis paus iaitu ikan paus Odontoceti paus bergigi dan paus Baleen Mysticeti.

Paus Odontoceti yang bergigi merupakan pemangsa yang memakan ikan, sotong dan mamalia marin (laut) mempunyai satu lubang pancut pernafasan.

Paus Baleen pula bersaiz lebih besar daripada paus bergigi dan mempunyai struktur yang dikenali sebagai Baleen yang mempunyai bentuk sikat untuk menyaring plankton daripada air dan mempunyai dua lubang pancut pernafasan.

ikan-paus

Bilakah ikan paus wujud?

Fosil ikan paus yang ditemui di bumi ini menunjukkan ikan paus telah wujud di bumi ini sejak tujuh juta tahun yang lalu.

Namun begitu para saintis percaya bahawa ikan paus wujud sejak 55 juta sehingga 60 juta tahun yang lalu.Berapakah spesis ikan paus?

Terdapat 80 jenis ikan paus di dunia ini termasuk 11 spesis ‘Baleen whales’ dan 69 spesis ‘toothed whales’ yang turut merangkumi ikan lumba-lumba.

ikan-paus-lumba-lumba

Walaupun kita ketahui bahawa ikan paus hidup dalam air masin tetapi terdapat beberapa spesies ikan paus atau dikenali sebagai ikan lumba-lumba yang digelar ‘Chinese River dolphin’ yang tinggal di kawasan air tawar.

Kebanyakan masyarakat percaya bahawa ikan paus adalah haiwan yang amat bijak kerana mempunyai otak yang besar dan kompleks tetapi kebijaksanaan itu masih belum dibuktikan.— EdisiRakyat.com, 3 November 2017Sumber : – EdisiRakyat

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password