Disyaki serang polis, 50 warga asing ditahan

Kira-kira 50 disyaki warga China ditahan selepas cuba menyerang polis ketika melakukan pemeriksaan terhadap premis mereka bermain judi, di Kuala Lumpur, semalam.

Insiden berlaku pada kira-kira pukul 10.30 malam di Jalan Abraham, berhampiran Pudu.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Shaharuddin Abdullah berkata, insiden bermula apabila tujuh anggota polis berpakaian preman membuat pemeriksaan di tempat tinggal mereka yang dijadikan tempat untuk kegiatan itu.

“Semasa membuat pemeriksaan di rumah tersebut, (anggota) telah diserang sekumpulan 20 hingga 30 lelaki disyaki warga China.

“Keadaan tidak terkawal dan anggota telah melepaskan empat das tembakan amaran untuk mempertahankan diri. Tiada kecederaan dilaporkan,” katanya dalam satu kenyataan.

Anggota polis itu kemudian menghubungi Ibu pejabat Polis Daerah Dang Wangi untuk memaklumkan serangan itu, katanya lagi.

“Keadaan terkawal, kira-kira 50 dibawa ke IPD (untuk siasatan). Dipercayai sejumlah 200 pekerja warga China tinggal di kawasan tersebut,” katanya lagi.

Katanya, kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 147 Kanun Keseksaan atas kesalahan merusuh, Seksyen 353 Kanun Keseksaan kerana menghalang tugas penjawat awam, serta Seksyen 6 Akta Rumah Judi Terbuka 1953.
 Sumber : MalaysiaKini – LensaKini

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password