Degil Sungguh! Masih Ada Lagi Ibu Bawa Anak Yang Sudah Kena HFMD Ke Tempat Awam. Kasihanilah Anak Orang Lain Sama!

Degil Sungguh! Masih Ada Lagi Ibu Bawa Anak Yang Sudah Kena HFMD Ke Tempat Awam. Kasihanilah Anak Orang Lain Sama!

Nampaknya masih ramai lagi ibu bapa tak ambil kisah mengenai wabak HFMD yang masih menular sekarang. Ingat anak yang disahkan HFMD kena dikuarantinkan dirumah tanpa perlu membawanya keluar ke mana-mana.

Namun yang sedihnya masih ada buat endah tak endah mengenai virus ini. Menurut Dr Hana melalui perkongsiannya masih ada ibu bapa yang tak rasa bersalah pun bawa anak yang tak sihat ke tempat awam tanpa memikirkan kesan pada orang lain.

Weekend baru-baru ni, saya ke supermarket, nak beli barang dapur sikit.

Saya pegi seorang, anak-anak duduk dengan babanya sebab masih dalam fasa kuarantin akibat #HFMD.

Masa nak bayar kat cashier, saya ternampak seorang kanak-kanak dalam troli. Keliling mulutnya penuh rashes. Tangan pun ada. Memang nampak typical HFMD. Kaki je tak sempat nak telek betul-betul.

Saya pun tegur “puan, anak puan nampak ada tanda dan gejala HFMD ni. Sepatutnya kena kuarantin, pantau di rumah saja. HFMD ni tengah mewabak sekarang. Kalau puan tak kuarantin dan bawa anak ke tempat-tempat awam macam pasaraya besar ni, lagi cepat virus menular. Lagi ramai anak-anak akan kena. Bayangkan kalau terjangkit kat baby kecik yang baru usia 2,3,4 bulan. Kesian depa puan”

Begitulah teguran saya tapi sayangnya hanya DALAM HATI.

Tak sempat nak luahkan sebab cashier dah mintak duit.

Sebenarnya sistem kuarantin ni islam sendiri pun dah anjurkan sejak zaman berzaman.

Ingat tak pesan nabi?

“Jika kamu mendengar sesuatu wabak menular di sesebuah tempat, janganlah kamu masuk kawasan itu.

Tapi jika wabak tersebut merebak di tempat kamu, janganlah kamu tinggalkan kawasan itu.”

(Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

Jadi minta tolong viralkan semula pesanan di link ni ya. Especially yang point no.6 tu.

Please share supaya anak-anak anda dan orang lain tak turut dijangkiti. Terima kasih!

Sumber: Dr Hana

 

Sumber :BlogMazeer

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password