Dadah Flakka Kini Dibungkus Berbentuk Gula-Gula Jeli

Sekali pandang seperti gula-gula jeli atau gummy, tetapi ia adalah dadah jenis baru yang dibuat menyerupai gula-gula bagi mengelakkan dari dikesan.

Polis Miami Dade, berkata dadah ini dihasilkan untuk kelihatan seperti gula-gula kanak-kanak.

“Bahan kimia yang berbahaya itu ada di dalam bentuk gula-gula dan kita semua perlu berhati-hati mengenainya,” kata Pakar Jenayah Stephen Snipes.

Dalam satu serbuan pihak narkotik menemui beberapa bungkusan lutsinar kedap udara yang mengandungi bahan berukuran 1 inci yang menyerupai gula-gula. Namun selepas disiasat, bahan itu adalah dadah sintetik menyerupai dadah flakka.

Dadah jenis ini boleh ditelan, dihisap, dan disuntik dalam badan yang menyebabkan berhalusinasi dan mengalami gangguan mental.“Terdapat banyak masalah perubatan kesan dari pengambilan dadah berbahaya ini,” tambah Stephen.

Dadah itu kelihatan sama seperti gula-gula jeli bersalut dengan gula membuatkan orang ramai tidak sedar dengan perbezaannya dengan gula-gula jeli yang sebenar, tambah dektektif narkotik.

Berdasarkan sumber, ini merupakan kes pertama yang dikesan berlaku di daerah itu. Tetapi Flakka telah menjadi masalah yang semakin meningkat di Selatan Florida.

Dadah yang merbahaya ini menyasarkan golongan kanak-kanak di daerah ini.

Dadah yang menyerupai gula-gula jeli itu sukar dikenal pasti, namun ibu bapa dinasihatkan memantau anak masing-masing dan sekiranya terdapat sebarang perubahan yang pelik berlaku pada mereka, segera dapatkan bantuan dari pihak hospital.

Sumber- Fairodz NervanaSumber : SiakapKeli

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password