Bengkak Tidak Surut, Demam, Letih Dan Lesu Tanda-Tanda Kanser Limfoma

 

Beberapa hari lepas, penyanyi lagu kalis rindu, Elyana mengumumkan bahawa dirinya penghidap kanser limfoma tahap empat. Berikutan itu, ramai yang tertanya-tanya mengenai penyakit ini,

Rata-rata diantara kita masih kurang faham dan tidak mengetahui punca yang jelas mengenai penyakit ini. Menyedari tentang itu, Dr Rafidah Abdullah, Pakar Perunding Perubatan, memberi sedikit perkongsian mengenai penyakit ini dalam bahasa yang lebih mudah.

Terdahulu, penyakit yang sama telah menyebabkan kematian kepada anak ahli kumpulan UNIC, Bazli telah kehilangan anaknya pada Jun lalu selepas setahun berjuang melawan sakit ini.Sejak bila pulak perubatan alternatif jadi rawatan limfoma?

Sejak semalam, perkataan limfoma berlegar di media sosial. Limfoma atau barah kelenjar limfa dalam badan bukan sama dengan barah yang lain. Ianya banyak jenis rawatan dan prognosis juga tidak sama.


Ia terbahagi kepada Non-Hodgkins Lymphoma (NHL: gambar di bawah adalah dari internet dimana tahap IV ) dan Hodgkins Lymphoma. Yang kedua adalah lebih agresif sedikit. Ya, bergantung kepada jenis, rawatan biasanya kemoterapi / radioterapi dan ada beberapa lagi. Doktor akan ambil tisu dan beberapa ujian terperinci untuk membuat keputusan apa rawatan yang sesuai.


Kebiasaannya bermula dengan kelenjar limfa yang bengkak. Kalau di leher kita itu, agak biasa bengkak bila kita mengalami kuman infeksi; itulah reaksi biasa bilamana badan kita mengalami proses untuk melawan kuman tersebut. Kalau bengkak kejap, ok. Tapi kalau bengkak tidak baik, elok berjumpa dengan Doktor. Tambah lagi kalau ada simptom sistemik yang lain seperti demam, letih & lesu.


Tapi yang tentunya tidak boleh pukul rata semua orang rawatannya sama. Bergantung kepada jenisnya juga. Jika anda tidak tahan dengan apa-apa rawatan, bincang dengan Doktor yang merawat. Ianya boleh di kurangkan dos, ditukar dan pelbagai cara lagi.

Saya mohon sangat-sangat supaya artis kita bekerja sama dengan pengamal perubatan, bukan dengan founder produk apa-apa pun. Ya, kami tahu, menghadapi penyakit kanser / barah apa jenis sekalipun bukan senang. Kami tahu, ya memahami memang tidak. Tapi bincang lah dengan kami. TALK TO US! Beri kami pemahaman tersebut.


Lepas itu, elok benar lah founder produk ambil kesempatan pulak. Yang TV pulak, teruskan lah kan mengambil revenue dari orang macam ini. Etika perubatan, pada saya langsung tidak dihiraukan disini. Dah lah tau pun tidak apa limfoma tu; tup tup kata produk dia bagus dan boleh diambil. Yang produk-produk lain beri harapan pesakit macam ini dah kenapa? Cukup-cukup lah, jangan menipu.


Kami merayu anda yang ada penyakit apa-apa terutamanya kanser, tolong lah jumpa Doktor.
JANGAN ambil apa-apa produk. Ia bukan hanya TAK JALAN, malah ada yang membuat penyakit anda semakin teruk. Kami tak sanggup golongan ini membanjiri Zon Merah, Jabatan Kecemasan. Pada masa tersebut, sudah terlambat untuk kami buat apa-apa.
Menyesal kemudian, tiada gunanya.

Rafidah Abdullah
Pakar Perunding Perubatan

Sumber – Rafidah Abdullah

Sumber : SiakapKeli

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password